els elements del clima

Earth_Science_Folder_by_centpushups.png

 

 

El Clima


Recordem primer alguns termes del tema:


Temperatura : És el grau d'escalfament de l'aire, a causa de la radiació solar. Se solen mesurar en graus. Quan es donen dades sobre temperatura se solen donar dades de mediasde un dia, mes o any.

Pressió atmòsfera : És el pes que exerceix l'aire sobre la superfície terrestre. La pressió mitjana a nivell del mar és de 1.013 milibares, més d'això es considera alta pressió, menys, baixa.

Isotermes : Són les línies imaginàries que serveixen per representar les temperatures en els mapes.

Latitud i altitud : Són les coordenades que utilitzem per situar-nos en un punt esacto del planeta. Per a la latitud utilitzem l'equador, els tròpics i els cercles polars, per l'altitud fem servir els meridians.

Precipitació : Aigua procedent de l'atmosfera que cau sobre la superfície terrestre en forma de pluja, neu o calamarsa.

Condensació : Significa que el vapor d'aigua passa a aquesta estat líquid, originant així els núvols, fins que a causa d'un augment de pes i grandària, cauen en forma de pluja.

Vent : Aire en moviment. El vent sol dirigir des de les zones de major pressió a les de menor.La intensitat del vent depèn directament de la diferència de pressió entre uns llocs i altres.

 

Factors dels quals depèn el clima:


Factors que intervenen en la temperatura

Factors que intervenen en la pressió atmòsfera i el vent.

Factors que intervenen en les precipitacions

  • Latitud : La temperatura a l'equador és més intensa ja que els raigs cau més perpendiculars, però a mesura que ens allunyem de l'equador la temperatura disminueix perquè els raigs cauen d'una manera més obliqua.

  • Distància al mar : En zones costaneres les diferències de temperatures entre el dia i la nit i entre l'estiu i l'hivern són menors que les produïdes en zones interiores.Esto és perquè el mar, com tots els líquids, triga molt a escalfar-se i en refredar-se, així que a l'estiu el mar està fred i ens serveix com aire condicionat, ia l'hivern aquesta caaliente i ens serveix com calefactor.

  • Altitud : La temperatura d'un lloc depèn directament de l'altitud, ja que cada mil metres aquesta disminueix 6 º C.

  • Anticiclons : Són zones amb pressions per sobre dels 1.013milibares. Els anticiclons originen un temps estable i sec.

  • Depressions : Són zones amb pressions per sota dels 1.013.Las depressions originen un temps inestable i amb precipitacions.

  • Latitud : A les zones de baixa latitud, pròximes a l'equador, les precipitacions les precipitacions generalment són més elevades que en les zones temperades i fredes, ja que l'aire càlid admets més vapor d'aigua que l'aire fred.

  • Distància al mar : En general, les zones costaneres reben més precipitacions que les zones interiors perquè l'aire està molt més carregat d'humitat.

  • Altitud : Amb l'altitud augmenten les precipitacions, ja que a mesura que les masses d'aire ascendeixen es refreden i afavoreixen la condensació de l'aigua i la producció de pluges.

 

 

Els Climes de la Terra:


1r Mapa interactiu

2n Mapa interactiu


ZONA DE CLIMES CÀLIDS ZONA DE CLIMES TEMPERATS ZONA DE CLIMES FREDS

Es localitza entre el tròpic de Càncer i el de Capricorn. En aquesta zona del planeta l'hivern és inexistent.

Aquí podem distingir tres tipus de climes càlids segons la durada de l'estació humida: clima equatorial, clima tropical i clima desèrtic.

Aquest clima es diferencia dels altres dos pel fet que té les quatre estacions de l'any molt bé definmidas. Es localitza en ambdós hemisferis des de les regions càlides, fins a les regions fredes.

A partir d'aquestes característiques es pot trobar tres tipus de climes temperats: oceànic, mediterrani i continental.

Es localitzen en zones polars d'ambdós hemisferis i en les serralades més elevades. Temperatures baixes i escasses precipitacions al llarg de l'any. Sense cap tipus de vegetació arborea, només arbustos i matolls.

 

Els Climes d'Europa:


El clima oceànic El clima mediterrani El Clima continental El clima polar y de muntanya

Afecta la façana occidental del continent europeu, la seva influència també arriba al Nord i Nord-oest d'Espanya.

Aquest clima es caracteritza per temperatures suaus al llarg d'any a causa del mar i pluges abundants en totes les estacions pels vents procedents de atlàntica.

És típic de les costes i illes que es troben en aquest mar (Espanya, Itàlia, Sud de França i Grècia).

No tenen temperatures extremes a causa de la influència del mar i les precipitacions, són abundants només a la primavera ia la tardor, quan les zones mediterrànies es veuen afectades per les borrasques.

Es localitza en regions interiors d'Europa, allunyades de la costa.

Aquest clima, es caracteritza per tenir temperatures extremes a causa de la llunyania al mar.Els precipitacions són més escasses que les de les zones atlàntiques i es precipiten sobretot a l'estiu, cuendo l'aire calent afavoreix la pluja.

A Europa el clima continental és més intens cap a l'interior.

  • Clima polar : Nord d'Islàndia, Noruega, Finlàndia i Rússia.Temperatures molt baixes constants, i precipitacions escasses en forma de neu.

  • Clima de Muntanya : Es localitza només en zones de gran altitud.Temperatures baixes (cada 1000m disminueix 6 º C) i precipitacions elevades.

 

 

El universo escondido - Las cicatrices de la Tierra

 

Fisonomía de las gargantas, cañones y cárcavas, labrados por los ríos y la erosión del agua, llamadas cicatrices de la tierra. En ocasiones ha desaparecido el río que esculpió el paisaje. Estos paredones de roca pura albergan vida: comunidades de plantas y animales adaptados a la verticalidad.

L'escalfament del Planeta.

 

La temperatura del Planeta ha augmetat de forma significativa entre 1880-2011. Video elaborat per la NASA.

 Ecosistemes



 Històries del canvi climàtic

Ja no es pot negar que són les nostres activitats i la nostra forma de vida les que han provocat l'escalfament del Planeta. I si som els humans els responsables, sols els humans podem evitar-ho.
 
Però què és el canvi climàtic?  En la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic, la O.N.U. va definir-lo com "aquell canvi que podem atribuir directa o indiirectament a l'alteració que l'activitat  humana causa en la composició de l'atmòsfera".  El 16 de setembre de 1987 es posava de manifest la preocupació per l'escalfament del planeta amb la signatura del Protocol de Montreal.
 
Aquella preocupació dels polítics ha quedat en això, preocupació i poques accions. Els interessos econòmics particulars estan per sobre de l'interés general. Des d'aleshores la temperatura de la Terra ha augmentat sense parar, el desgel i la desertificació  va a un ritme accelerat, plutges torrencials...
Incendis desconeguts i temperatures insòlites en Rússia, inundacions devastadores a Pakistan. Aturar aquesta catàstrofe irreversible per a persones, animals i plantes és cosa de tots i cadascún, en el dia a dia.
 
Navega pel mural Històries del canvi climàtic i t'entereràs un poc al respecte.


Identifica el clima

Identifica el clima al que pertany cada paisatge, digues on es localitza i les característiques:



Quina calor! Activitat: un vídeo sobre el clima equatorial

 

Ja hem vist la localització i les característiques del clima equatorial. Atén al següent vídeo


 

Pregunta:
quina causa explica les temperatures elevades durant tot l'any i l'elevada humitat en aquesta zona climàtica?

 El moviment de la Terra i les zones climàtiques

 

Tractem de comprendre a què es deu l'existència d'estacions diferenciades i de les distintes zones climàtiques. Obsservem en el següent flash els moviments de la Terra. Fes clic en la imatge.

Fem el mapa de les zones climàtiques del món

 

Anem a utilitzar aquest vídeo per a fer el mapa de les zones climàtiques del món.
Primer, observem cóm es fa un mapa dels climes amb el programa Paint.
Segon, observeu el mapa següent que utilitzarem per representar les zones climàtiques. Com podeu comprovar a simple vista hi ha alguna diferència amb el mapa que hem vist al vídeo.
 
Pregunta:
Algú se'n recorda dels diferents sistemes de projecció de la Terra en un mapa? Tot allò del mapa de Mercator i el mapa de Peters...

MEDIS BIOCLIMÀTICS
MEDIS BIOCLIMÀTICS SUBIR.pdf
Documento Adobe Acrobat 584.1 KB